Det passar sig inte.

Jag förstår inte hur jag hittills klarat mig utan denna lilla bok, Det passar sig inte, sammansatt av tidningsmannen och kåsören Georg Lundström (1838-1910), här under signaturen Jörgen . Första upplagan gavs ut 1886, men jag sitter här med fjärde upplagan från 1918.titelsida till det passar sig inte

Det passar sig inte är en handledning i god ton, för att undvika misstag i dräkt, uttryckssätt och uppförande. Med stor humor fastslås hur man ska bete sig i alla livets situationer.

text om bruket av kulörta skjortor

Några spridda smakprov:

Det passar sig inte, att tumma på sina egna mustascher – och ännu mindre på andras. Deremot ege man att stryka undan sina egna mustascher för att ej af dem besväras vid ätning och andhemtning. Och det vare för dam jemväl tillåtet att på dylikt sätt behandla mans och fästmans mustascher, om hon vill kyssa karlen, hvilket inte bör ske för ofta.

Det passar sig inte, för någon, som inte är muhammedan, professor eller skomakare att bära rökmössa i rum eller på gatan; derimot passar det i trädgård och på veranda.

Det passar sig inte, att göra visserligen sanna, men dock fullt onödiga bekännelser i form av utrop: t.ex.: ”O, min arma anka!” ”Jag, mitt gamla nöt!” ”Jag, min lilla gris!”, ännu mindre ”Jag, mitt stora, sakramenskade svin!” – Nog är sjelfkännedom en god sak. men den offentliga bigten är ju onödig. Och de dermed erkända felen märkas nog på öfriga ord och handlingar.

Det passar sig inte, att läsa läsareskrifter, någonsin, eller romaner, bittida och sent, utan urskiljning, – helst nu sedan man har denna bok, som man ju bör lära sig utantill.

Och en regel som bör tillämpas om man är på visning av specialsamlingarnas böcker:

Det passar sig inte, att beröra hvad, som förevisas. Menniskor böra endast bruka synsinnet. Hundar blott ha privilegium att äfven lukta på allt.

Denna bok hör hemma i Cecilia Beselin von Brauns samling, donerad till Stockholms universitetsbibliotek.

Text och bild: Helena Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s