Läkaren Peter Jonas Bergius

diarium medicum 1756Det Bergianska biblioteket är främst känt för sin fina samling av naturvetenskaplig, i synnerhet botanisk och hortikulturell, litteratur, tack vare sin koppling till det som idag har blivit den Bergianska trädgården här i Stockholm.

I biblioteket finns dock även en mängd medicinsk litteratur, eftersom Peter Jonas Bergius var praktiserande läkare. Här finns även direkta spår efter hans praktik i form av ett par inbundna journaler över hans verksamhet. Hans Diarium medicum för 1756 i stort format innehåller observationer och patientbeskrivningar som förutom sitt rent medicinska innehåll också ger en levande bild av livet i Stockholm vid tiden. Att här läsa om plågor och sjukdomar som drabbade barn och vuxna gör att man får en närhet till tiden och en liten inblick i hur hårt livet kunde vara långt före penicillin och modern sjukvård.

Som i så många andra böcker i det Bergianska biblioteket finner vi pressade växtdelar mellan bladen.

uppslag med växtdelar ur diarium medicum

Men intressantast är de anteckningar som i detalj berättar om de enskilda personerna och deras krämpor. Vi får hoppas att de allra flesta ändå lyckades bli återställda.

journalantecknignar ur diarium medicum

Text och bild: Helena Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s