Alla hjärtans dag 2016

trolovningspsalmbok från 1819

Med anledning av att det är Alla hjärtans dag nu på söndag den 14 februari 2016 har jag hämtat fram en bok med ett rött hjärta på pärmen. Denna innehåller en psalmbok tryckt 1819. Versen i hjärtat lyder: ”Med Gud och dig trolofwar jag mig”. 

Psalmboken var den vanligast förekommande boken i hem på landsbygden från 1700-talet och framåt. Den var speciellt populär att ge bort i present vid högtidliga tillfällen, som till exempel vid trolovning. I vissa trakter ansågs ett par vara förlovade genom att skriva in sina namn i denna psalmbok, och det var först senare vid bröllopet som ringar utbyttes. Denna psalmbok är inbunden för att utgöra en sådan fästmansgåva.

Psalmböcker som denna såldes på marknader eller av kringvandrande bokbindare, och hade denna speciella inbindning för att tilltala folk på landet med sin allmogeinspirerade dekor. På ryggen finns en handmålad blomsterranka och snitten är guldciselerade.

Just denna bok kommer från Statens psykologisk-pedagogiska biblioteks samlingar, ett bibliotek som slagits samman med Stockholms universitetsbibliotek. En del av det äldre materialet ur denna samling har överförts till Specialsamlingarna, däribland denna lilla psalmbok. Ett likadant bokband finns även på Stifts- och landsbiblioteket i Skara – och säkert på många andra bokhyllor i landet.

Text och bild: Helena Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s