”Wåren framalstrar Blommor”

Ett vackert litet bokband klätt i blått siden, rikligt dekorerad med blommor och andra detaljer i guld, omsluter Den swenska frö-samlaren av Peter Lundberg (1713-1787), tryckt i Stockholm år 1775. Den dåvarande sekreteraren i Kungl. Vetenskapsakademien Pehr Wargentin (1717-1783) – tillika den som hade hand om akademiens boksamling – har tillstyrkt bokens utgivande i ett förord.

bokband i blått siden med guldpressad dekor

Även för- och eftersättsbladen har mönster av frukter, blommor och andra växter tryckta i guld och rött. Guldsnitt förgyller den lilla boken ytterligare. Här har man tänkt på att alla dekorativa detaljer ska passa en skrift om trädgårdsskötsel.

försättsblad i rött och guld med växtmotiv

Den omsorgsfullt uttänkta inbindningen visar att detta varit ett gåvoexemplar, kanske till någon kunglighet eller någon av ledamöterna i Kungl. Vetenskapsakademien – såsom Pehr Wargentin eller Peter Jonas Bergius. Idag finns i alla fall boken i det Bergianska biblioteket, i deposition på Stockholms universitetsbibliotek från Kungl. Vetenskapsakademien.

Verket innehåller fyra planschblad med träsnitt i rokokostil. Här en detalj från en av planscherna med ett hoppfullt budskap för oss denna vintermånad: ”Wåren framalstrar Blommor”.

Träsnitt våren framalstrar blommor

Hela verket finns inskannat och tillgängligt online via Umeå Universitetsbibliotek:
Den swenska frö-samlaren.

Titelblad till Den Swenska Frö-Samlaren

Text och bild: Helena Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s