Figurdikt från 1745

Personverser har förekommit tidigare i denna blogg, men ingen så typografiskt utformad som detta tillfällestryck med anledning av bröllopet 1745 mellan den svenske teologen och matematikern Levin Möller och Anna Sophia Rusmeyer. Levin Möller (1709-1768) var vid denna tid professor i logik och metafysik vid universitetet i Greifswald, och det är även där som denna bröllopshyllning är tryckt.

bröllopsdiktens titelblad

Titelbladet avslöjar inte innehållets typografiska utformning, men vänder man på bladet finner man orden tryckta i versaler i kvadratiska fält, vilka gör att ett effektfullt mönster uppstår på sidorna.

typografiska effekter i bröllopsdikt

Följande uppslag har ett mer figurativt innehåll, två stolar och bord på var sin sida utgörs av verser. Sådan här figurdiktning hade sin storhetstid under 1600-talet men fortsatte tryckas under hela 1700-talet.

figurdikt i form av bord och stol

Detta tryck ingår i det Bergianska biblioteket, där en mängd tillfällestryck bundits in i åtskilliga samlingsband med blandat innehåll. Kanske fler spännande figurdikter gömmer sig i dessa volymer.

litenanfang

Text och bild: Helena Backman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s