Marcel Duchamp – konst i bokform

På Stockholms universitetsbibliotek finns Jan Hellners samling av modern internationell bokkonst, en samling med artists’ books.  En artist’s book är ett eget konstverk i form av en bok som konstnären själv varit med och formgivit, och som oftast utkom i en mycket begränsad upplaga. Böckerna kan se ut hur som helst, bundna eller obundna, ibland med bilagor i form av föremål och ibland med tillhörande bokkassetter eller lådor.

duchamp

Den franske konstnären Marcel Duchamp (1887-1968) har använt många uttrycksformer i sitt konstnärskap, som målningar, fotografier, kinetisk konst med mera. För allmänheten är han kanske mest bekant för sina readymades, konstverk skapade av vanliga föremål.

låda

I Jan Hellners samling finns konstboken Sur Marcel Duchamp med texter av Robert Lebel, André Breton och H.P. Roché, utgiven i 137 exemplar år 1959, signerad av Duchamp och Lebel. Med boken följer denna box med titeln Eau & gaz a tout les étages utformad av Duchamp. Boxen innehåller även Duchamps handrivna och signerade självporträtt.

profil

En tryckt katalog över Jan Hellners samling är sammanställd av Tomas Lidman och ingår i universitetsbibliotekets skriftserie.

Text och bild: Helena Backman

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s